Spanning in Sinterklaastijd
S I N T E R K L AA S K A P OE N T J E
Sinterklaas is er weer. Een leuke spannende tijd. Maar hierdoor kan je kind “lastig” gedrag laten zien. En wat doe je dan als ouder?
De activiteiten rondom Sinterklaas zijn weer in volle gang en dat betekent dat ook de schoen weer kan worden gezet en we aftellen tot pakjesavond! Hoewel veel kinderen erg genieten van deze tijd brengt het ook een hoop spanningen met zich mee.
Vandaag meer over de spanningen die bij het Sinterklaasfeest om de hoek kunnen komen kijken bij je kind en hoe wij ze daar bij kunnen begeleiden.
En misschien denk jij wel, schoen zetten/pakjesavond spannend?
Dat is toch alleen maar hartstikke leuk?!
Klopt! Niets is minder waar, dat vinden kinderen ook zeker wel.
Maar er zijn ook een heleboel onzekerheden voor je kind en dat brengt de nodige spanning en stress met zich mee.
Schoen zetten
Het zetten van de schoen is best een bijzonder iets.
Ik neem je even mee in de gedachten die een kind zou kunnen hebben en ik chargeer hier en daar ook een beetje om ons als volwassene bewust te worden van spanningen die het kan oproepen.
Als kind zet jij ’s avonds je schoen en je zingt een liedje. Gedachtes die op kunnen komen zijn “Hé, ik zing een liedje, terwijl ik niemand zie.” “De luisterpieten zullen mij als ik hard zing buiten wel horen” “Niets blijft dus geheim, ik moet hard zingen!”
Best bijzonder toch? Zoiets als dat wij als volwassene in een winkel komen en een cadeau uitzoeken in bijv. een elektronicazaak, maar voordat jij je cadeau meekrijgt moet je eerst… En je wordt bespioneerd door camera’s dus niets van wat je doet blijft geheim! Dus waar wacht je nog op? Best ongemakkelijk toch?
Als je kind deze gedachten heeft dan loopt het regelmatig rond met spanning en stress. Gedachten die voorbij kunnen komen zijn “Als ik iets stouts doe of even boos ben, hoort en ziet Piet dat natuurlijk ook!” “En dan krijg ik straks geen cadeautjes….” “Sinterklaas schrijft alles in zijn grote boek en nou heb ik toch dit jaar wel wat dingen gedaan die niet mochten.”
Allemaal dingen waar je geen invloed op hebt als kind en dat levert spanning en stress op. Dit zie je vaak terug in het gedrag van je kind; ze kunnen niet goed met deze onzekerheden omgaan en worden bijvoorbeeld sneller boos of verdrietig. Worden in deze periode heel druk of trekken zich juist sneller terug. Hebben een gespannen lichaam of kunnen niet gemakkelijk in slaap komen door al dat piekeren.
Ja, ondanks dat wij onwijs genieten allemaal van deze traditie brengt het onbewust ook best wat spanning met zich mee.
En om dan nog maar te zwijgen van ouders of leerkrachten die dreigen met “Pas maar op, straks krijg je een zakje zout!”
Veel #kinderen raken hierdoor nog meer in de stress. En terecht!
Straf is geen middel om het #gedrag van je kind te veranderen. Het maakt je kind angstig.
Achter elk gedrag schuilt een behoefte.
Terug naar het schoen zetten. Je hebt gezongen en je gaat naar bed. En terwijl jij in het donker (wat voor veel kinderen al spannend is) in je bed ligt te slapen, komt er een Piet binnen (in jouw huis; jouw veilige omgeving!) die iets in je schoen doet.
Maar als hij iets in je schoen kan doen, kan hij ook bij jou in je slaapkamer komen, bij je in bed gaan liggen (aldus de jongste dochter hier) en van alles doen in jouw huis. HELP, SPANNING alom!
Om het even weer te refereren aan onszelf, je moet je voorstellen dat als wij liggen te slapen iedereen binnen kan komen om in je huis rond te neuzen. Best een creepy gedachte toch?
Goed.. nu je dit weet kijk je misschien even met andere ogen naar het gedrag dat je kind laat zien door de spanningen die door het lijf gaan in deze periode.
Maar nu een belangrijke vraag; hoe kun je daar als ouder mee omgaan?
Het Sinterklaasfeest is een feest waar ieder op zijn eigen wijze van moet kunnen genieten. Doe dus wat voor jou goed voelt en kijk naar wat je kind nodig heeft! Jij kent je kind het beste.
Tips
- Kijk verder dan het gedrag van je kind en ontdek wat de behoeftes zijn.
- Erken de gevoelens. "Ik zie dat je het spannend vindt, wil je er iets over vertellen?"
- Is je kind bang? Bedenk oplossingen en neem de angst serieus.
- Zorg voor voorspelbaarheid en structuur.
- Gebruik zo nodig een aftelkalender om het overzichtelijk te houden.
- Is je kind bang met het schoen zetten? Bedenk een manier die bij je kind past of goed voelt zoals:
- Zet de schoen buiten (onder de overkapping o.i.d.) zo komt Piet niet binnen
- Vertel dat je Piet tegenkwam en dat je af hebt gesproken dat hij aanbelt als hij cadeautjes komt brengen, zodat jij de deur opent en sluit.
- Geef op een aftelkalender aan wanneer de schoen mag worden gezet voor voorspelbaarheid.
- Je kunt ook de traditie schoen zetten loslaten en er je eigen draai aangeven door op bepaalde momenten iets in de schoen te doen overdag. Zo lopen de spanningen niet hoog op en zijn ze er 's avonds of 's ochtends vroeg niet mee bezig.
Neem je kind vooral serieus. Zeg niet iets in de trant van: “Het valt toch allemaal wel mee.” “Het is toch gezellig dat Sint en Piet er weer zijn?” “Het komt allemaal wel goed.” “Piet doet niets.”
Je kind heeft daar niets aan, het ziet op t.v. allemaal dingen die Pieten doen, dus zij kunnen alles.
Onbewust voelt je kind zich niet serieus genomen en gaat het twijfelen aan zijn gevoelens.
Nu denk je misschien is dit niet wat over de top?
Dat kan en mag.
Als jouw kind nergens last van heeft en net als jij erg geniet van deze tijd, hoef je er niets mee te doen.
Uit ervaring weet ik dat er ook veel kinderen zijn die behoefte hebben aan voorspelbaarheid en het wegnemen van angsten en dat komt hun welbevinden en het genieten van het feest ten goede.
Want geloof mij, ik hou van deze tijd van het jaar!
Heb je nog vragen rondom Sinterklaas en het gedrag van je kind en kom je er niet uit.
Kom verder bij Linda en neem vrijblijvend contact met mij op.